ZONA DE CONFORT, VALOAREA INFORMATIEI

Încă de la început vreau să-ți spun că pentru a practica citirea rapidă este nevoie de curaj și de disciplină. De ce curaj? Pentru că am observat că există multe prejudecăți cu privire la acest subiect și ai nevoie de curaj pentru a putea privi dincolo de ceea ce poate părea banal sau neinteresant la început. Ai nevoie de disciplină pentru că nu vei obține rezultate, iar dacă le vei obține acestea nu vor rezista în timp dacă nu îți vei impune și nu vei respecta un interval minim de antrenament zilnic.
 
Haide să vedem ce este citirea rapidă? Iată o definiție care nu este perfectă și nici nu poate fi dar care cuprinde esența a ceea ce trebuie să știm despre acest domeniu. ”Citirea Rapidă reprezintă capacitatea umană de a răspunde într-un timp extrem de scurt sau din ce în ce mai scurt unor stimuli informaționali puternici și de a reuși decodarea informației specifice din marea masă de informație nesortată”.
 
Pare un pic complicat dar te asigur că nu este așa. Haide să îți explic. Trăim într-o lume a informației, o lume ce se dezvoltă și crește sub ochii noștri chiar în acest moment, iar ritmul de dezvoltare este exponențial. Avem din ce în ce mai multă informație și din ce în ce mai puțin timp să o accesăm. Avem nevoie de informație sau putem trăi rupți de realitate într-o lume a noastră și să nu ne intereseze nimic din ce se întâmplă în jurul nostru? Iată o întrebare la care cred că știi deja răspunsul. Da! Avem nevoie de informație și nu de orice fel de informație ci de cea de calitate superioară pentru că informația ne ajută să ne îmbunătățim permanent viața și aici putem vorbi de mai multe aspecte ale vieții noastre: personal, profesional, social etc.
Informația poate fi judecată după mai multe principii. Unul dintre ele, si cred că cel mai important, este VALOAREA ei. Trebuie să știi dacă informația de care dispui la un moment dat este ADEVĂRATĂ sau dacă este FALSĂ. Valoarea informației este dată de VERIDICITATEA ei. Nu tot ce citești este automat adevărat tocmai de aceea trebuie să treci informația printr-o serie de filtre logice și să o verifici de fiecare dată din cel puțin două surse. O informație falsă nu îți folosește la nimic.
Vreau să-ți spun un adevăr pe care poate îl știi dar pe care poate nu îl conștientizezi foarte mult și anume că 90% din populația unei țări trăiește în zona de confort. Poate vei spune că este OK să ai o rutină și că zilele trec liniștite și în mare parte poate fi așa la un moment dat, doar că societatea este un sistem complex în care au loc frecvent schimbări violente. Aceste schimbări violente schimbă ordinea lucrurilor și răstoarnă valorile cu care tu interaționezi. Ceea ce ieri era OK astăzi din păcate nu mai este. Avantajul pe care ieri îl aveai și care te ținea calm și relaxat în zona de confort s-a evaporat subit și atunci apare ceea ce urăști cel mai mult în viață: SITUAȚIA DE CRIZĂ. În situația de criză rutina zilnică nu îți mai folosește. Ceea ce știi să faci și ceea ce ești obișnuit să faci nu mai dă rezultate și ești obligat să ieși din zona de confort și să găsești soluții rapid la niște probleme la care poate nici nu te-ai gândit. Ceea ce este și mai rău este faptul că dacă nu faci repede ceva: valorile tale, bunăstarea ta și chiar existența ta îți sunt puse în pericol.
Ieșirea din zona de confort este întotdeauna violentă și dureroasă și știi de ce? Pentru că UNIVERSUL în care trăim și toate fenomenele cosmice sunt în esența lor violente. Ceea ce ne face să înțelegem un lucru extrem de important și anume că totul să schimbă și că zona de confort este doar în mintea ta. Lumea se schimbă rapid, echilibrul în care noi credem este doar o stare provizorie sau întâmplătoare așadar zona de confort este una provizorie și dacă nu faci rapid ceva vei ajunge la o situație de criză.
 
Când trăiești în zona de confort și accepți starea de echilibru provizoriu nimic bun nu te poate aștepta pentru că momentul de criză te va prinde descoperit și te va lovi în zona în care ești cel mai vulnerabil. Reacțiile tale vor fi haotice și nu vor avea rezultate, nu îți vei îmbunătăți situația ba mai mult te vei afunda mai tare în probleme. În momentul de criză vei lua drept adevărată prima informație care vine spre tine și vei încerca să faci cu ea un plan. Doar că el nu va funcționa pentru că setarea obiectivelor este un lucru complex care necesită antrenament. Setarea obiectivelor este o știință pe care alții o studiază de ani de zile, este o abilitate a celor care au părăsit în mod voluntar zona de confort și au intrat în zona de performanță. Spre deosebire de ei tu nu ai puterea de a accesa cea mai bună informație și de a o pune într-un plan care să și funcționeze. Pentru a putea face și tu asta trebuie să te rupi de zona de confort și începi să investești resurse de timp, bani și energie interioară sau efort interior în această direcție. Iar într-un timp relativ vei ajunge în situația fericită în care să poți preveni situațiile de criză și să poți face dintr-o vulnerabilitate un punct forte al tău.
 
Orice schimbare generează stres, iar schimbarea bruscă generează stres suplimentar ce se adaugă deja stresului zilnic. Poți trăi sub stres o anumită perioadă de timp dar după care cedezi și te lași învins. Ceea ce tu trebuie să înțelegi este că nu poți gestiona stresul aflându-te în zona de confort și fiind limitat în acțiunile tale. Poți gestiona stresul doar din zona de performanță unde dispui de mai multe resurse și unde ai alături de tine multiplicatorii. Voi vorbi în alt episod despre acești multiplicatori. Zona de performanță te ajută să fii rapid și expeditiv în situațiile de criză, ești antrenat să răspunzi provocărilor asemeni unui sportiv olimplic și performezi într-o lume care se schimbă cu foarte mare viteză.
 
Dacă zona de confort este specifică oamenilor care nu citesc sau a celor care citesc doar de plăcere lucruri care nu le prea folosesc, zona de performanță aparține celor care consumă zilnic informație de cea mai bună calitate. Ei fac asta pentru că trăiesc într-un mediu concurențial în care câștigătorul ia totul. Acei 10% au înțeles cât de valoroasă este informația și aleg să plătească pentru a intra în posesia ei. Ei au înțeles că nimic nu este gratis ci poate doar brânza din capcana pentru șoareci. Totul are un preț, iar pentru a ajunge primul la informația de calitate trebuie să te trezești primul și să investești constant în tehnici de acces la informație pentru că informația nu îți va bate la ușă, nu te va cauta ci tu trebuie să sapi adânc după ea, iar la sfârșit să poți ajunge la ea când ceilalți s-au lăsat de mult păgubași și s-au reîntors în zona de confort pentru că acum acolo pare mai sigur.
 
Realitatea este că tu nu știi sursa informației de pe internet. Nu știi dacă informația este completă sau incompletă, nu știi dacă ea este sănătoasă sau este toxică. Cu o informație falsă nu poți face o strategie pentru că ea te va duce pe un drum greșit și vei pierde multe resurse pentru a te reîntoarce în locul în care ești acum. Așa că în planurile tale ai nevoie de informație valoroasă și sigură. Citirea rapidă te va ajuta să navighezi pe canalul informațional și să-ți iei cea mai bună informație în cel mai scurt timp pe care să o poți utiliza într-un plan viabil altfel încercarea ta este supusă eșecului.
 
Vreau acum să-ți vorbesc ție celui care ești dicolo de acest ecran și să-ți spun că este timpul să tai plasa de siguranță și să ieși din zona de confort. Plasa de siguranță este ceea ce încă te ține ancorat într-o falsă siguranță. Știi că poți încerca ceva, iar dacă nu merge atunci te poți întoarce la ceea ce a fost înainte. Atâta timp cât vei gândi așa nu vei reuși. Este ca și cum ai învățat toate mișcările pentru a înota dar de fiecare dată când încerci să înoți pui piciorul pe fundul bazinului și știi că ești în siguranță. Vei reuși doar atunci când nu vei mai pune piciorul și te vei încrede în instinct, când îți vei depăși frica și când dorința de a înota este mai mare decât frica. La fel este și cu citirea rapidă. Poți să citești toate cărțile de citire rapidă și teoretic să știi totul despre ea, dar nu vei reuși să performezi decât atunci când te vei abandona ei, când nu te vei mai gândi și nu-ți vei mai pune bariere interioare ci te vei încrede în tine, îți vei lăsa mintea și sufletul să alerge peste rânduri și pagini și din acest proces să începi să prinzi esența sau mai bine zis informația cu adevărat valoroasă.
 
Simplul fapt că vei citi rapid îți va da avantajul pe care alții nu îl au, avantajul de a accesa din ce în ce mai multă informație ceea ce se va transpune în decizii și alegeri inteligente. Iată cum fără să-ți dai seama ajungi să părăsești zona de confort și poți face asta într-un mod natural și deloc violent. Te vei trezi că ai mai multe idei, că ești mai creativ și în cele din urmă ajungi să îți asculți intuiția. Începi să renunți la lucruri nesănătoase, la lucruri și relații nocive, toxice pentru tine și pentru evoluția ta. Vei întâlni alți oameni cu aceleași preocupări ca tine și vei găsi sprijin și ajutor atunci când poate te aștepți mai puțin pentru că o dată cu citirea rapidă lumea ta interioară se schimbă. Citind mai mult ajungi să știi mai mult și să înțelegi mai mult, valorile tale se schimbă și o dată cu valorile tale te vei schimba și tu.
 
Cred că ceea ce va fi cel mai important pentru tine vor fi realizările sau obiectivele pe care le vei atinge fiind în zona de performanță. Fiecare succes fie el mare sau mic îți va hrăni încrederea în forțe proprii. Vei avea mai multă încredere în tine și îți vei hrăni entuziasmul cu fiecare bucurie pe care o vei simți atunci când reușești. Vei deveni o persoană puternică interior și vei avea o atitudine de învingător ceea ce este extraordinar. Iată cât de mult poate face citirea rapidă pentru fiecare dintre noi dacă vrem cu adevărat să alegem performanța ca stil de viață zilnic.
 
Sunt Silviu Vasile și îți mulțumesc!