RECONSTUIEȘTE-ȚI MEMORIA 2

silhouette of a child head with the brain of the puzzles and education icons.. the concept of education of children. the generation of knowledge
silhouette of a child head with the brain of the puzzles and education icons.. the concept of education of children. the generation of knowledge
Obiectivele pornesc un mecanism, te pun în mișcare dar ai nevoie și de exerciții zilnice, de antrenament zilnic pentru a menține direcția și viteza cu care mergi. Fără aceste exerciții nu vei putea ajunge prea departe. Vei putea merge o perioadă din inerție și în cele din urmă te vei opri. Trebuie să înțelegi că este mult mai ușor să menții un vehicul în mișcare decât să îl pornești și să-l oprești de fiecare dată. Mușchii minții se dezvoltă prin antrenament constant, zilnic.
 Obișnuiesc la cursurile pe care le țin să-i provoc pe participanți să înceapă să-și aducă aminte lucruri importante din viața lor din două motive: primul pentru că aceea este zestrea noastră, sunt valorile care ne definesc și pe care le purtăm cu noi oriunde ne ducem, iar dacă le uităm atunci pierdem o parte importantă din noi. În al doilea rând tot ce s-a întâmplat important în viața noastră a implicat mai multe simțuri și s-au creat conexiuni puternice, restul de amintiri banale fiind uitate. Acele conexiuni puternice pot fi reînviate și retrăite, iar în acest mod putem crea o hartă mentală puternică a ceea ce suntem noi în acest moment. Setarea obiectivelor spune că dacă vrei să mergi într-o direcție trebuie să știi de unde vrei să pornești, cei mai mulți nu știu cu exactitate cine sunt și care este valoarea lor absolută. Dacă nu știi cine ești acum nu vei ști nici cine vrei să devii. Retrăirea experiențelor puternice, pozitive, ne ajută să ne creștem încrederea în forțe proprii și ne protejează de informația toxică cu care suntem bombardați zilnic.
Despre memorie trebuie să reții un lucru important, ea funcționează după principiul ”Use it or lose it”. Decizia este întotdeauna a ta. Tu ești cel care alege ce va face cu minutele și orele ce urmează. Eu recomand cuplarea exercițiilor de memorare cu cele de citire rapidă pentru că amândouă sunt procese cumulative. Poate la început încercarea de a memora secvențe de numere sau poezii pare a fi o pierdere de timp dar în timp toate acestea se vor dovedi utile atunci când suntem nevoiți să evoluăm într-un mediu competitiv unde fiecare amănunt poate face diferența între a câștiga și a pierde.
La final îți pot recomanda mici aplicații pentru antrenamentul memoriei pe care le poți descărca pe telefon sau tabletă. Ele pot ocupa câteva minute în care aștepți sau nu faci nimic important. Acela este un timp pierdut pentru că așa alegi tu să fie. Ceea ce trebuie să te preocupe pe tine sunt investițiile în viitor și nu momentul prezent. Cred că aceasta este cea mai mare greșeală pe care oamenii au făcut-o iar și iar de-a lungul secolelor. Au ales să se gândească la ziua de azi în detrimentul zilei de mâine. Au considerat că ceea ce trăiesc acum este important și că mâine vor găsi resurse pentru a trăi la fel ca astăzi sau chiar mai bine. Ziua de mâine însă trebuie pregătită în avans, astăzi știi ce ai dar mâine datele problemei se pot schimba și întreaga situație te poate face vulnerabil.
Poate că astăzi nu ai nevoie de citirea rapidă și de tehnicile de memorare foarte mult însă o investiție de 20 de minute pe zi va crea în mintea ta niște automatisme pe care de la un moment dat vei începe să le folosești sub forma unor noi abilități ce pot face diferența.
 
©Silviu Vasile ‪#‎citirerapida‬