RECONSTRUIEȘTE-ȚI MEMORIA 1

citire rapida speed readingMemoria ta este în directă legătură cu starea ta de sănătate fizică și cu vitalitatea creierului tău. Cu cât ești mai sănătos cu atât memoria ta este mai bună. Să îți menții corpul fizic într-o stare bună de sănătate ar trebui să fie una dintre prioritățile tale zilnice. Poți alege să mânânci sănătos și la ore potrivite. Poți face sport zilnic sau de câteva ori de săptămână, atât cât programul îți permite. Viața pe care o trăim acum este una sedentară, tehnologia tinde să ne acapareze din ce în ce mai mult mintea și să ne țină prizonieri. Avem nevoie de voință și de disciplină pentru a face sport și pentru a ne păstra în formă. Somnul este de asemeni important, respectarea unui program de somn și evitarea nopților pierdute ne ajută să avem o sănătate bună. Cred că fiecare dintre noi știe foarte bine ce are de făcut la nivel teoretic, problema o reprezintă menținerea deciziei pe care o luăm și entuziasmul pe care îl pierdem destul de rapid.
Vitalitatea creierului este dată de modul în care știi să îl provoci. El trebuie stimulat pentru că atunci când îți hrănești creierul constant cu informație de calitate el se dezvoltă și evoluează indiferent de vârsta pe care o ai. Mulți cred că învățarea trebuie să fie o sarcină pentru elevi și studenți, iar după terminarea studiilor, odată cu obținerea unei diplome, procesul de învățare se termină. De fapt abia de atunci începi să înveți cu adevărat și să folosești informația pe care o acumulezi pentru a găsi rezolvări problemelor și provocărilor tale. Suntem obișnuiți să rezolvăm o serie de sarcini pe care le cunoaștem bine și foarte bine. Aceasta înseamnă că o vom face cu un minim de efort pentru că am învățat cum se face un lucru și acum trebuie doar să rezolvăm aceeași problemă sau o problemă asemănătoare iar și iar.
Creierul este stimulat doar atunci când învață ceva nou, când este provocat să caute în masa de informație acumulată de-a lungul timpului câteva puncte pe care să-și poată sprijini o nouă strategie. Aceasta înseamnă de fapt ieșirea din zona de confort și asumarea a ceea ce suntem și suntem capabili să facem prin forțe proprii. Înseamnă maturizare interioară și depășirea limitelor care ne țin blocați la același nivel. Performanța creierului este dată de cât de mult îl solicităm, de cât de multe conexiuni neurale suntem capabili să facem și de cât timp ele rămân. Degeaba înveți astăzi ceva iar mâine uiți tot ce ai învățat și trebuie să pornești de la zero. Dacă înveți superficial uiți și chiar dacă ai dorința de a face mai mult ea nu este de ajuns. Pentru a depăși acest nivel superficial ai nevoie de un obiectiv extrem de clar și de important pentru tine. Acest obiectiv te va forța să depui un efort mental mai mare decât cel pe care îl faci zilnic, iar cu această provocare vei depăși noi limite personale și vei dobândi noi abilități.
Obiectivele au rolul de a te trezi la realitate și de a te obliga să faci schimbări importante, fără ele ai rămâne în zona de confort, zona unde oamenii sunt săraci și unde nimic bun nu ți se poate întâmpla pe termen mediu și lung. Pentru a avea succes trebuie să mergi în zona de performanță și să devii un element activ al sistemului din care faci parte.
 ©Silviu Vasile #citirerapida