Legile liderului 1

Romania nu duce lipsa de talente, de oameni inzestrati cu o putere de munca extraordinara. Nu duce lipsa de olimpici internationali sau de inventatori, de campioni. Si totusi Romania se afla la coada Europei, batandu-se in noianul de imposura si coruptie. Nu oamenii destepti ne lipsesc noua, nu oamenii capabili ci un lider. Un lider care din pacate nu apare. In perioade dificile organizatiile isi schimba liderul, cand tara trece printr-o criza se alege un alt presedinte, cand o companie este in declin se alege un alt manager. Am fost intodeauna fascinat de istorie si i-am admirat pe cei care cu un grup mai putin numeros de oameni au reusit sa invinga armate profesioniste. Diferenta era enorma, avantajul intial era covarsitor in favoarea celor mai multi dar aici intervine puterea liderului.

Puterea liderului vine din faptul ca are viziune, el poate conduce prin timp si spatiu un anumit grup social, politica sau economic fata de non liderii care se cramponeaza de fiecare data la un palier pe care nu il pot depasi.

Oricat de bine ar fi instruita o armata ea poate fi invinsa de un adversar net inferior dar care are un lider puternic si care stie sa isi motiveze si organizeze oamenii eficient.

E prezenatat in carte succesul McDonalds, si anume ca fratii Dick si Maurice, care au dezvoltat aceasta afacere undeva langa Los Angeles in San Bernandino au ajuns sa se limiteze doar la o simpla afacere cu un profit destul de bun. Ei nu erau lideri, ei nu stiau sa vanda aceasta afacere ca franciza, ei stiau sa organizeze serviciul oferit consumatorilor. A fost nevoie de Ray Kroc care in 4 ani a deschis 100 de restaurante, in alti 4 ani numarul lor a ajuns la 500 iar astazi sunt peste 21000 de restaurante in peste 100 de tari.

Ray Kroc era un lider, el a stiut sa aiba viziunea acestui succes. Fara aceasta viziune care a strabatut timpul si spatiu McDonalds nu ar fi insemnat nimic.

Daca nu stim sa ne alegem liderii nu vom reusi decat sa ne taram de pe o zi pe alta, nu vom putea evolua si vom trai din credit dat de tarile dezvoltate pentru a le cumpara produsele.

Sa vedem ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani. Cate autostrazi s-au construit ?

Cat s-a investit in industrie ? Cat s-a investit in agricultura ? Cat s-a investit in servicii ? Cat s-a investit in educatie ? Cat s-a investit in sanatate ?

S-au platit contracte de sute de milioane fara sa avem autostrazi. S-a distrus, furat si vandut la fier vechi industria. S-au distrus irigatiile si Ias-urile au fost vandute pentru potentialul imobiliar. Serviciile au o calitate proasta. In loc sa dezvolte educatia care era destul de performanta au distrus-o. Cat despre sanatate ajungi sa mori cu zile in spitalele tarii.

Vina este numai si numai a noastra, nu am stiut sa ne alegem liderii, am perpetuat un sistem corupt si am permis prin non-implicarea noastra ca fenomenul coruptiei sa ia amploare.

Inteleg ca “legea pragului limitativ” se aplica cel mai bine in Romania, fara viziunea unui lider vor mai dura ani pana cand sa inceapa sa se simta o schimbare. In rest acelasi karaoke politic, aceleasi promisiuni fara fond si fara nici cea mai mica acoperire in viata reala.

Ce parere aveti despre un om care isi strica frigiderul, aragazul, centrala, isi taie alimentarea la apa si curent si in final isi vinde la pret de nimic apartamentul cuiva care ii promite ca il va scoate din mizeria in care traieste si cu banii luati pe apartament poate trai ceva vreme in conditii decente la hotel.

Ce parere aveti despre aceeasi persoana care economiseste bani, renunta la vicii si dupa un anumit timp vinde apartamentul si cu diferenta isi cumpara o casa mai mare care sa ii ofere un trai mai bun.

Nu avem lideri. Iar un lider nu se “coace” peste noapte e nevoie de o generatie ca oameni cu adevarate calitati de lider sa poata conduce aceasta tara intr-o directie buna.

Poate ca sunt extrem de naiv dar eu chiar vreau sa cred si sper ca Romania va fi intr-o buna zi condusa de un lider adevarat care sa reuseasca sa construiasca nu sa darame, sa stranga nu sa risipreasca sa ajute nu sa puna bete in roate celor care chiar merita. Inspirata dupa cartea lui John C. Maxwell (atat acest post cat si cele care vor purta acelasi titlu)

Leave a Reply