Criza

“Problemele zonei euro sunt structurale, nu sunt legate numai de datoriile mari ale unor tari. Exista o constructie defectuoasa a zonei euro, obscurizata pana acum de o perioada fasta”, ne-a declarat Daniel Daianu. Potrivit acestuia, odata cu venirea crizei, au iesit in evidenta defectiunile, lipsa de convergenta si instrumentele precare.

Solutia “bucata cu bucata” nu tine  

Unde se poate ajunge daca nu sunt luate masuri urgente? “Criza se poate extinde si peste Ocean si in alte zone ale lumii. Exista amenintari sociale si politice”, spune profesorul de economie. Acesta avertizeaza, totodata, ca, daca nu sunt luate masuri rapide, “vom asista la disolutia zonei euro, cu consecintele de ordin social si politic”.

In aceste conditii, despre o “solutie europeana” vorbesc si cercurile de afaceri din tari precum Franta, Germania si Italia. Fostul europarlamentar precizeaza ca “nu mai avem timp pentru o abordare pas cu pas”, iar solutia la aceste probleme ale uniunii monetare este integrare financiara, in conditiile in care, pana acum, abordarea a fost “bucata cu bucata, omitandu-se structuralitatea crizei”.

Daianu spune ca, in prezent, chiar daca progresam cu integrarea statelor din zona euro, viteza de desfasurare a evenimentelor este coplesitoare, iar autoritatile trebuie sa fie cu cativa pasi inaintea evenimentelor “care te pot dobori”.

E nevoie de un fond de salvare mai mare

Potrivit fostului europarlamentar, trebuie marita forta Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF). In acest context, spune acesta, Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol cheie, fiind si institutia care “a fost obligata sa-si depaseasca prerogativele pentru a salva zona euro”. In acest fel, iesim din matricea traditionala a unei banci centrale, adauga Daianu.

Totodata, este nevoie si de masuri care sa asigure o crestere economica, mai spune acesta, deoarece “nu poti onora obligatiuni, nu poti intoarce datoriile daca nu ai crestere economica”. Iar Europa are nevoie de crestere economica si pentru a obtine convergenta, in conditiile in care fractura intre regiuni, intre state poate fi fatala.

De ce SUA sunt mai trainice decat zona euro

Anul trecut, SUA au avut un deficit bugetar de 8% din PIB, iar datoria acestora ajunge la 95% din PIB. Zona euro, in schimb, a avut un deficit bugetar de 6% din PIB, iar datoria publica este si ea mai mica decat cea a SUA, fiind cifrata la aproximativ 85% din PIB. De ce, totusi, SUA, cu aceste cifre, par sa fie mai trainice, ca uniune, decat zona euro?
Daniel Daianu explica: “Aranjamentele institutionale ale zonei euro au vulnerabilitati, exista fracturi mari in zona euro, iar politicile nu sunt cele adecvate”.

capital

Leave a Reply