CITIREA RAPIDA – HRANA MINTII

citire rapida speed reading (2)
Suntem preocupați să mâncăm sănătos, suntem educați în acest sens, iar pentru noi a mânca pentru a supraviețui nu este sau nu ar mai trebui să fie o nevoie. Alegem să mâncăm pentru a fi sănătoși, pentru a ne hrăni corpul fizic și a-l menține sănătos pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Conștientizăm din ce în ce mai mult rolul alimentației și tindem să ne învățăm copii să evite junk food-ul și asta este foarte bine. Avem nevoie de un corp sănătos pentru a avea succes în viața însă la fel de importantă este și hrana pe care noi o dăm minții noastre.
 
Un gând negativ sau toxic anulează alte zece gânduri bune. Mintea este conectată la un flux intens de informație, face asta pentru a culege date prin simțuri pe care le prelucrează cu scopul de a găsi soluții provocărilor, de a supraviețui. Fără informație începem să facem greșeli și să pierdem resurse. Fluxul informațional ne ajută să avem o privire realistă asupra evenimentelor din jurul nostru și ne forțează să luăm decizii.
 
Informația de proastă calitate reprezintă de fapt materie primă de proastă calitate, oricât de bun ar fi procesul tehnologic rezultatul va fi un rebut. Pentru a scoate un produs calitativ avem nevoie de cea mai bună materie primă, de cele mai bune resurse. Cea mai mare parte din informație o luăm din citit. Televizorul ne dă doar o mică parte din informația valoroasă de aceea televizorul trebuie evitat pe cât posibil și păstrat doar pentru divertisment.
 
Cărțile sunt principala sursă de informație. Pentru sute de ani am vorbit de cărți în formatul lor fizic, acum vorbim din ce în ce mai mult de cărți electronice pe care le putem lua cu noi oriunde mergem, pe telefon sau pe tabletă, putem duce cu noi o adevărată bibliotecă. O altă sursă sunt articolele de pe internet dar aici există riscul ca informația să nu fie atât de valoroasă, nu știi cine a scris acel articol, ce competențe are și dacă și-l poate asuma pentru că în mediul online este foarte ușor să nu-ți asumi ceea ce scrii.
 
Începem să conștientizăm impactul pe care informația nocivă o are asupra noastră. Chiar dacă vrem să ne informăm și vrem să aflăm mai multe despre un anumit subiect putem să eșuăm tocmai pentru că nu știm să alegem sursa informației. Atunci când nu vrei sau nu îți poți permite să plătești informația de valoare superioară poți verifica informația. Poți să vezi din mai multe surse dacă esența ei poate trece testul de validitate și chiar și atunci trebuie să treci totul printr-un filtru logic și să realizezi că un amestec de usturoi, ghimbir, miere de albine și argilă roșie nu va face să îți crească părul înapoi dacă suferi de calviție. Se scriu atâtea inepții încât trebuie să fim selectivi.
 
Citirea rapidă este modul optim prin care ne putem hrăni mintea. Gândește-te că nu mai ai limite în ceea ce privește accesul la informația de calitate. Poți citi fotografic sau poți citi rapid, poți compila mai multe cărți în câteva minute și poți valoriza timpul. Poți lua decizii înțelepte care să te treacă automat la un alt nivel de performanță.
©Silviu Vasile #citirerapida