Cele doua baze

Am început să practic citirea rapidă nu pentru că era la modă sau că un prieten mi-a vorbit despre acest minunat domeniu ci dintr-o dorință aprinsă de a-mi termina studiile. Simțeam că ceea ce știu despre învățat nu mă mai poate ajuta și că am nevoie de un upgrade pe care mintea mea să îl facă. Am pornit pe acest drum circumspect dar în același timp m-am gândit că nu am ce pierde. Am avut dreptate și citirea rapidă mi-a schimbat viața în bine. Citirea rapidă m-a provocat și mă provoacă în fiecare zi și sper ca același lucru să facă și cu tine.

Să obții performanță în citirea rapidă este ca și când te-ai antrena ani de zile pentru Olimpiadă. Nu este de ajuns doar un singur antrenament, nici măcar de o lună de antrenament, e nevoie de luni de exercițiu pentru ca în final citirea rapidă să devină parte din tine, să devină a doua ta natură și să te poți bucura pe deplin de avantajele pe care ea ți le oferă. Cel mai important este accesul la informația de cea mai bună calitate în cel mai scurt timp. Practic acest lucru se traduce în găsirea celei mai bune soluții înaintea tuturor.

Când iubești citirea rapidă ajungi să scrii despre ea, ajungi să încerci să-i cunoști secretele și să duci căutarea dincolo de ceea ce un manual de citire rapidă îți poate oferi. Ajungi să înțelegi concepte teoretice profunde, iar această căutare mentală capătă și o dimensiune spirituală pentru că undeva acolo lucrurile se apropie și realizezi că viteza de citire devine practic o constantă, un punct fix, iar dincolo de ea un întreg univers interior tinde să ți se arate într-o altă perspectivă mult mai simplă dar în același timp mult mai profundă.

Așa am descoperit faptul că citirea rapidă reprezintă hrana pe care noi o oferim creierului, vorbim de hrana informațională. Dacă suntem atenți cu ceea ce mâncăm pentru a ne hrăni trupul la fel de important ar fi să ne hranim și mintea în același mod sau chiar mai bine alegând informația de cel mai înalt nivel și mai bună calitate. Iată un exercițiu extrem de util pe care îți recomand să-l faci zilnic și care ne poate hrăni mintea creînd conexiuni din ce în ce mai puternice.

Vom considera cartea care se află pe o masă drept PRIMA BAZĂ, iar peretele aflat la câțiva metri A DOUA BAZĂ. DRUMUL între cele două baze este extrem de important.

Trebuie să înțelegi că există două moduri de memorare: unul liniar și altul global. Dacă ai vedea o fotografie, un portret al cuiva cunoscut, cum te-ai uita la ea? Mai întâi te uiți la păr după care la sprâncene, la obraji, la nas, gură, bărbie și abia după 2 minute realizezi despre ce este vorba sau pur și simplu, cu o privire globală, recunoști despre cine este vorba în acea fotografie? Dacă poți privi global o fotografie atunci poți privi global și un text și să îl înțelegi, este același principiu pe care tu deja îl folosești dar cu care nu ești antrenat. E nevoie de puțin antrenament și vei putea privi global o pagină pe care să o înțelegi și să o reții.

Atunci când ești stresat mintea se blochează, dacă mintea este plină de griji atunci nicio informație nouă nu mai intră astfel că orice exercițiu începe cu eliberarea minții, cu destresarea și cum putem face asta altfel decât respirând profund și zâmbind? Aducându-ne aminte o stare de bine sau o stare de forță interioară din trecut și retrăind-o până când încrederea în forțele proprii revine. Există o relație directă între atitudine și încredere. Încrederea în forțele proprii dezvoltă o atitudine, iar atitudinea dezvoltă încrederea în forțe proprii. Știm deja că 80% din succes este dat de o atitudine potrivită, iar restul de 20% vine din informație de calitate superioară.

Ești la Prima Bază și dacă vrei să memorezi trebuie să știi că ceea ce ai învățat a fost greșit, nu ai nevoie de liniște pentru a învăța, nu ai nevoie de concentrare maximă ci ai nevoie de stimularea creierului prin cât mai multe simțuri. Să te implici și mai presus de toate să fii fericit, să te poți bucura de ceea ce faci în acel timp, cu alte cuvinte să fii capabil să trăiești câteva secunde de timp de calitate superioară în care mintea ta să poată face conexiuni puternice. Stilul formal-academic de învățare este și foarte plictisitor, șansa ta este să te joci așa cum o făceai când erai copil și când învățai orice fără niciun efort. Privește textul sau graficul sau orice ai vrea timp de câteva secunde. Închide ochii și realizează o fotografie mentală. Nu te chinui prea tare, așa cum este ea este foarte bine. Folosește culori, senzații, gusturi, mirosuri… Atribuie unui rând o anumită culoare și miros. Primul rând este un rând de bomboane verzi de mere, al doilea rând este cu gust de popcorn, al treilea rând este sărat ca niște mini brezel galbene și crocante și tot așa… implică cât mai multe simțuri.

Drumul dintre baze este extrem de important, este momentul în care muți atenția și te deconcentrezi, practic lași starea de bine să te cuprindă, realizezi că memorarea sau învățarea este ceva fun și te bucuri de ceea ce ți se întâmplă. Cei mai mulți copii urăsc să învețe și asta nu pentru că a memora sau a învăța este ceva dificil ci pentru că metoda prin care fac asta este una învechită și care nu stimulează decât o mică parte a creierului, iar conexiunile care se realizează sunt slabe și se pierd rapid. Scopul drumului între baze este să te gândești la cu totul altceva… la un film, la o emisiune, la o carte pe care ai citit-o sau poți cânta un refren care îți place.

Ești la a Doua Bază și acum trebuie să extragi informații din fotografia mentală pe care ai făcut-o. E clar că nu vezi nimic, este și normal. Doar că nu trebuie să fii stresat, este doar un exercițiu pe care tu îl faci pentru dezvoltarea ta, nu este nicio miză decât dorința ta de a evolua așa că explorează ceea ce ai simțit la prima bază. Mergi la rândul de bomboane și recreează mental întreaga poveste, cuvintele sunt bomboane de mere și tu le simți gustul, mirosul, auzi sunetul ambalajului când le desfaci și ai răbdare să explorezi acele sentimente pe care le-ai avut, apoi fără să te forțezi să-ți amintești ceva treci la rândul cu gust de popcorn, gustă fiecare cuvânt de pe rând și savurează-l. Fii acolo și dă șansa creierului tău să îmbogățească în culoare, gust, miros, auz o experiență care altfel ar fi extrem de plictisitoare. Aici se va produce un MIRACOL și anume dintr-o dată din subconștient cuvintele pe rând vor apărea de la sine, te vei trezi că fără efort ți le amintești, le știi. Revino la prima bază și repetă procesul iar și iar. Performanța se realizează doar prin disciplină zilnică.

Dacă ai înțeles acești trei pași nu-ți mai rămâne decât să folosești acest exercițiu oricâd ți se oferă ocazia. Consideră prima bază casa ta și a doua bază școala, dacă ești elev. Bucură-te de experiența de a învăța, explorează în mod creativ un text, ascultă muzică până la școală și acolo extrage fără stres informația. Vei fi uimit și vei constata cum notele tale vor fi mai mari și vei învăța cu mai multă ușurință. Ține minte că întotdeauna vor fi două baze și un drum între ele, indiferent unde ești și ce vrei să faci. Fie că este vorba de viața ta personală, profesională, socială, financiară, materială sau spirituală. Folosește acest exercițiu și vei vedea o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și o creștere a încrederii pe care tu o ai în tine.

Mult succes!

Silviu Vasile – trainer, coach și autor în domeniul citirii rapide și învățării accelerate

silviu-vasile