Când informația îți face rău

Trăim într-o lume în care informația este pretutindeni, o poți accesa de pe telefonul tău mobil sau de pe tabletă, trebuie să miști puțin din deget și să treci mai departe la următoarea știre bombă. Foamea de likeuri duce la o scădere dramatică a calității informației: ”Nu o să-ți vină să crezi ce a zis/făcut Nobody” ”Uite poza care a încins internetul!”, ”Cum a înnebunit ZeroBarat bărbații cu acest costum de baie minuscul” – totul devine o luptă pentru like și share de parcă câteva sute de ani de presă nu au însemnat nimic. În foamea lor dementă oamenii inventează știri, iar una dintre cele mai periculoase lucruri este să începi să crezi orice citești. În acel moment informația nu te mai ajută ci îți face rău.

Este radical să îți stergi contul de facebook sau tweeter și să începi să stai doar offline dar poate uneori e mai bine așa decât să-ți umpli mintea de informații false sau toxice. Un soi de bun simț îți spune la un moment dat că nu există panaceu universal și că planta X este de 10 000 de ori mai puternică decât antibioticul nu poate să fie decât o balivernă mai ales când nu este prezentată nicio sursă credibilă. Nu te amăgi și nu mânca mai mult ghimbir/ceapă/usturoi/brânca ursului/ schinduf sau lemn dulce decât ai mâncat în medie și în ultimii 5 ani, iar dacă nu ai consumat aceste leacuri atunci poate că undeva în subconștient ai știut tu de ce nu faci asta.

Un abonament de telefonie mobilă vine acum nu doar cu minute și sms-uri ci și cu date mobile. Asta înseamnă că poți să îți pozezi copilul și să-l postezi pe internet în fiecare zi oriunde te-ai duce, înseamnă că poți da check in oriunde te duci și poți oferi informații despre tine oricui este sau nu este interesat renunțând la o parte importantă din viața ta privată. Cum ar fi fost dacă acum 10 ani ai fi chemat pe cineva să-ți facă revizia la centrala de apartament și când te-ai dus până la bucătărie l-ai fi găsit umblând prin pozele personale, uitându-se la tine și familia ta la nuntă/mare/munte… oare ai fi surâs și ai mai scos și alte albume sau te-ai fi scandalizat imediat? Iată că tu acum alegi să-ți oferi o parte din viața ta necunoscuților. Ei pot ști cine ești, ce scoală ai absolvit, unde lucrezi, cine sunt membrii familiei tale, unde locuiești și unde îți petreci timpul, poze din casa ta…

Iată că vine momentul în care trebuie să înțelegi limitele până la care poți merge atunci când alegi să îi lași pe alții să știe despre viața ta. De asemeni trebuie să stabilești și o serie de limite atunci când lași informația să pătrundă în viața ta și în mintea ta. În primul rând cred că DISCREȚIA te poate ajuta atunci când vine vorba de a posta poze și informații despre tine și familia ta. Trebuie să ieși din logica celui care are ceva de demonstrat în mediul online. Cei care te cunosc au deja o idee clară despre cine ești și ce poți, pentru restul e timpul să setezi o serie de filtre. Nu sunt eu în măsură să judec cum poți folosi aceste filtre și când dar important este să înțelegi necesitatea lor și să începi prin a-ți seta contul astfel încât tot ce postezi să fie confidențial. Poți alege cine poate să vadă și cine nu și de aici înainte poți începe să-ți regândești relațiile online.

Un lucru foarte important este acela de a înțelege că nu trebuie să știi totul, nu trebuie să fii perfect și nici nu trebuie să urmărești asta. De aceea îți este de ajuns să îți fixezi doar câteva arii de interes și să le urmărești, iar ceea ce nu corespunde standardelor tale să ștergi sau să dai unfolow. Oamenii de succes aleg să-și ia informația din cărți. De ce este atât de important să citești o carte? Pentru că autorul își asumă ceea ce scrie și pentru că el are un anumit standard atunci când publică. Să presupunem că cineva scrie 9 cărți foarte bune și o carte foarte proastă, despre ce crezi că vor vorbi oamenii? Despre cărțile bune sau despre cartea proastă? Tocmai de aceea atunci când scrii o carte îți impui ca acea carte să fie valoroasă și noi căutăm valoarea în cărți. Să înlocuiești cărțile cu articole scrise de ”nu știm cine ” este o greșeală care ne va afecta traiectoria în timp.

Așa cum spuneam la început presa a decăzut, iar știrile prezentate sunt incomplete și toxice în marea lor majoritate. De-a lungul anilor au existat crize, iar presa a tratat fiecare criză regională, națională sau mondială ca pe un veritabil sfârșit al societății. De multe ori este mai bine pur și simplu să ocolești știrile și să-ți trăiești viața după principiile tale și după așteptările tale. Fă-ți propria revistă a presei și alege doar informațiile pozitive, cele care te pot învăța ceva și care te pot ajuta să îți schimbi viața în bine. Dezvoltarea personală este o chestiune la modă și a apărut o serie de ”traineri” care vinde asta însă pentru cei mai mulți este foarte multă formă fără niciun fond. Informații luate de ici și colo care nu te ajută ci mai mult te încurcă pentru că dacă vrei să urmezi pe cineva, dacă tot vrei să faci asta, atunci trebuie să-ți alegi adevărate modele, oameni care deja au reușit și pot vorbi din propria experiență.

Să alegi valoarea devine o provocare în această societate în care informația curge în jurul nostru și în concluzie cred că uneori este mai bine să nu știi nimic și să descoperi tu prin experiențe proprii lucrurile decât să-ți umpli mintea și sufletul de informații false, de știri negative și toxice. Tu ești cel care își definește în esență dialogul interior, tu ești cel care știe când să oprească și când să pornească canalul informațional mai ales dacă acum poți să faci asta printr-o simplă apăsare de deget. Succes!