Bani mulți pe programe ieftine

Observ că citirea rapidă tinde să devină o modă ceea ce pe mine personal mă bucură chiar dacă din punctul meu de vedere avem de-a face cu două probleme și anume faptul că este o modă destul de scumpă și cu informații destul de sărace în conținut.
 
Nu orice profesor de citire rapidă este în fapt un profesionist al citirii rapide, faptul că ai citit o carte sau ai urmat un curs de citire rapidă nu te face automat trainer. Pentru a preda ai nevoie de mai mult, e nevoie de studiu și de stăruință. Este nevoie să înțelegi dincolo de câteva principii pe care le găsești pe Wikipedia căutând: ”Citire rapidă”
 
Personal am tratat cu maximă seriozitate acest subiect și am scris constant cărți și articole în ultimii ani, necontenind să mă minunez de complexitatea acestui domeniu unic. După sute de pagini scrise mă simt uneori încă la început și îmi dau seama că citirea rapidă are din ce în ce mai puțin de-a face cu citirea și tot mai mult cu viața informațională pe care fiecare dintre noi o trăiește, conștient sau nu.
 
As putea să scriu un articol extrem de tehnic sau aș putea să caut cuvinte savante pentru a dezvolta o parte a acestui domeniu, însă eu cred că cu cât știi mai mult cu atât trebuie să fii în stare să exprimi acele lucruri complicate în cuvinte cât mai simple altfel riști să te ascunzi după fraze pompoase și să pari mai inteligent și mai cult decât ești. În ceea ce privește citirea rapidă cred că esența ei este destul de simplă.
 
Așadar cu cât vei citi mai rapid cu atât conexiunile pe care creierul tău le face vor fi mai puternice și vor rezista mai mult în timp. Aceasta se traduce printr-o îmbunătățire continuă a funcționării celui mai important organ al tău, creierul. Dacă alegi să citești doar lucruri valoroase atunci viața ta interioară se va îmbogăți și, o dată cu ea, și viața ta exterioară.
 
Iată cum citirea rapidă te va face sănătos, iar dacă practici pentru toată viața ta citirea rapidă câteva minute pe zi Universul tău se schimbă odată cu valorile pe care tu le schimbi. Este știut faptul că este nevoie de un antrenament constant al creierului, iar dacă acesta se oprește atunci și funcțiile creierului scad; este cazul persoanelor active care muncesc intelectual, iar când ies la pensie și ies din ritm se degradează mental destul de rapid.
 
Vreau să prezit în continuare două exerciții extrem de simple pe care le poți realiza atunci când ai o carte în față și vrei să te antrenezi. Fac asta pentru a te scuti de cursuri scumpe care îți vor vinde, în marea lor majoritate, banalități și vise de preamărire financiară și intelectuală.
 
Trebuie să înțelegi încă de la început că pentru a obține rezultate este nevoie de disciplină dar și de efort asumat. Degeaba faci o săptămână sau o lună exerciții de citire rapidă dacă te oprești la un moment dat, citirea rapidă trebuie să fie un prieten pentru toată viața ta.
 
Despre efortul asumat trebuie să știi că vei fi nevoit să îți asumi durerea care vine o dată cu efortul, ea reprezintă ieșirea din zona de confort. Înseamnă să fii capabil să urci o scară de 300 de trepte în fiecare zi chiar dacă la capătului ei picioarele îți tremură și abia răsufli dar dacă vrei performanță doar așa o poți obține, iar dacă nu vrei performanță atunci nimeni nu te poate forța. Tu ești cel care dacă vrea poate face asta în ciuda durerii și a oboselii.
 
Citirea rapidă reprezintă din punctul meu de vedere forțare continuă a limitei superioare. Dorința de a mai depăși un record personal iar și iar până când întreg procesul devine o a doua ta natură, până când ești în stare să faci totul din reflex cu maxim de seriozitate și profesionalism.
 
Primul exercițiu pe care ți-l recomand este să începi să citești mai rapid un text. Eu am numit asta TEHNICA LUI 10%. Ea este în principiu extrem de simplă, pentru a o realiza trebuie să știi cu ce viteză citești o pagină. Să zicem că citești o pagină în 100 de secunde, ei bine va trebui să citești o pagină în 90 de secunde și să continui să citești cu aceeași viteză. Poți să-ți setezi alarma de pe telefon și să sune când trec cele 90 de secunde. Poți practica această tehnică până când te simți confortabil în a citi o pagină în 90 de secunde.
 
Vreau să-ți spun că te vei adapta în mod natural la această viteză mai mare, creierul poate ajusta cu ușurință textul citit din intervalul de 100 de secunde în cele 90 de secunde impuse. Peste vreo două-trei săptămâni poți face din nou aceeași tehnică doar că viteza inițială va fi acum de 90 de secunde și va trebui să citești o pagină cu 81 de secunde. Vorbim de pagini de carte cu aproximativ același număr de cuvinte.
 
Iată cum vei reuși în câteva luni că citești din ce în mai rapid înțelegând absolut tot ce citești ba uneori reținând chiar mai multă informație datorită accelerării proceselor cognitive.
 
O a doua tehnică despre care vreau să vorbesc este privirea unei pagini pentru 10 secunde urmată de proiectarea ei pe ecranul mental, adică vizualizarea ei cu ochii închiși. După ce ai privit pagina și închizi ochii este posibil să nu vezi nimic, nici măcar un cuvânt. Ce faci în această situație?! O posibilitate ar fi să renunți și să zici că totul e o prostie, dar cealaltă posibilitate este să mai privești pagina pentru alte 10 secunde, de data asta cu detașare și curiozitate dar fără niciun fel de stres. Vei vedea că ești capabil să îți aduci aminte până la 5-6 cuvinte. Repetă această tehnică fără să te grăbești și bucură-te de experiență respirând profund și zâmbind după fiecare repetiție.
 
Puterea acestei tehnici vine în timp, după săptămâni și chiar luni de practică, când vei putea privi un text nou timp de 10 secunde și îl vei putea reda fără nicio problemă, mai întâi în idei principale, iar după un efort constant și intens, după exerciții zilnice, vei putea reda integral un text citit pentru prima dată.
 
În concluzie iată două tehnici extrem de simple pe care le poți folosi și pentru care eu pot garanta 100%. Sunt tehnici cu care eu am lucrat și continui să lucrez de 12 ani de când practic zilnic citirea rapidă și tehnicile avansate de acces la informație. Alege să nu dai banii tăi prețioși pe programe scumpe care nu spun nimic sau mai nimic, alege să practici citirea rapidă și după ce începi să ai rezultate apelează la intuiție și caută cursuri de calitate superioară.
 
Silviu Vasile – trainer, speaker si autor